És una mica difícil explicar com és que un vaixell flota o sura si pesa molt a nens i nenes de 5 i 6 anys. Per tant hem fet un experiment. C...

Com és que floten els vaixells?

11.5.14 Dolça 0 Comentaris

És una mica difícil explicar com és que un vaixell flota o sura si pesa molt a nens i nenes de 5 i 6 anys. Per tant hem fet un experiment.

Cada grup d'infants teniem una galleda amb aigua i diferents objectes de diferents materials. Primer hem fet una predicció i cada un ha dit que pensava que passaria amb aquells objectes: si flotarien o s'enfonsarien.
La primera hipòtesi ha estat que els objectes que s'enfonsen són els que més pesen i floten els que pesen menys.
Després hem anat posant-los dintre l'aigua per comprovar si la nostra hipòtesi era correcte.

Hem posat dos taps de suro i flotaven, hem posat un cargol de ferro i s'enfonsava, hem provat amb la goma d'esborrar, també s'enfonsa. Després hem posat un tros de paper, primer flotava però de mica en mica s'enfonsava! Algú ha dit que era perquè s'omplia d'aigua i pesava més.

Hem posat una pesa de fusta que pesava força. Segur que s'enfonsa! Però... no! Flota! Després hem posat una pinça de fusta. S'enfonsarà, perquè el mig hi ha ferro. Però... no! Flota!.
També hi hem posat un cotxe de ferro i s'ha enfonsat.
Hem acabat veient que les coses floten segons el material de que estan fetes. La fusta i el suro floten però el ferro i la goma s'enfonsen.

Però amb això no n'hem tingut prou. Hi ha vaixells de metall. Com és que floten?
Primer hem provat amb un globus desinflat. Primer flota però si intentem enfonsar-lo, s'enfonsa. Després l'hem inflat i ho hem tornat a provar. No hi ha manera d'enfonsar-lo! Ah! És l'aire!

Però... per què els vaixells de metall no s'enfonsen? Ja estàvem més a prop. Hem agafat una bola de plastilina i l'hem posat a l'aigua. S'enfonsa. Ara donem a aquesta bola forma de vaixell. Ara flota!

Amb aquest petit experiment, amb el qual els nens i nenes s'ho han passat molt bé, hem après finalment que els vaixells de metall floten perquè tenen una part d'aire que els ajuda a flotar.

Quan siguem més grans ja ens ensenyaran el principi d'Arquimedes.


0 comentaris: